Reggeli BoldogságÉbresztő – A tudatosság “jojó effektusa”

Ahogyan haladtunk előre a Reggeli BoldogságÉbresztőben, napról-napra egyre több kérdésedre kaptad meg a választ. Most fontosnak tartom, hogy arról is beszéljünk, hogy mi ennek az önismereti folyamatnak a vége, azaz meddig kell keresni, megérteni, figyelni a változáshoz. Ez most egy hosszabb, hiánypótló bejegyzés lesz, ugyanis ez az a “banánhéj”, amin a legtöbb kereső ember elcsúszik. Tudj meg többet az önismeret, a figyelem valódi folyamatáról, hogy álomképek kergetése helyett végre a valóságot éld.

Az önismeret Neked is egy végeláthatatlan folyamatnak tűnik, amiben mindig újabb és újabb kérdések ütik fel a fejüket? Várod a végét, ami látszólag sosem érkezik el? Vagy éppen ellenkezőleg, már a folyamat elején kitűztél egy végpontot, egy “célállapotot”, és elképzelted, hogy milyenné válsz, amikor az önismeret szempontjából “készen leszel” vagy megvilágosodottként egy nihill ölel majd át, vesz körül? Magadra ismersz valamelyikben? Akkor nagyon figyelj, mert mindkét megközelítés tévútra visz. Mindkét esetben egy olyan folyamat végét akarod látni, ami  – abban a formában, ahogyan elképzelted – nem létezik. A folyamat valódiságához annak szakaszait kell meglátnod. 

Az önismereted első szakasza… 

  • Felfedezed, hogy a szüleidtől örökölted a generációs viselkedésmintákat, amelynek hatalmas erővel álltál ellen. Felismered, hogy ezt hogyan formáltad a saját képedre és  hogyan alakították az idetartozó, elkerülhetetlenül jelenlévő érzelmeid az életedet olyanná, amilyen. Meglátod, hogy az ellenállásod alakította ki azt a személyiségedet, amit valóságosnak hittél eddig, illetve hoztad létre magadnak a körülményeidet. Ezen a felfedezésen keresztül kinyílik számodra a világ, és elkezded használni a benned addig felfedezésre váró szunnyadó erőt, amivel a jelenben meg tudsz valósítani mindent, ami ebből a szabadságból, belőled fakad. 
  • Ez az a pont minden kereső, változni akaró ember életében, amikor már nincs értelme újabb és újabb okokat és megoldásokat felfedezni, újabb és újabb technikákat módszereket kipróbálni vagy megtanulni. Vedd észre, amikor már mindent megértettél, és elégedj meg a válaszokkal, lásd meg, hogy a keresés eredménye tényleg “csak” ennyi. Ha tehát mindazt, amit az előbb felsoroltam, már tisztán látod, akkor nincs szükséged több megértésre, a keresés első szakaszának ekkor valóban vége van. 

Ezzel egyidőben azonban elkezdődik egy új folyamat…

  • A tudásod MÉLYÍTÉSE, amikor meg kell tanulnod minden egyes pillanatban a múlt szokásai nélkül, a jelenben élni, életed legapróbb pillanatában is meglátni a különbséget, hogy mikor reagálsz megint a múlt szokásai szerint és mikor hangolódsz rá a jelen sokszínűségére, hogy abban élve végtelen formában valósítsd meg a téged boldoggá tevő elképzeléseidet. Ez az a folyamat, aminek viszont sosem lesz vége. 

Amint ezt megérted, rájössz, hogy az önismeret valójában olyan, mint egy „életmódváltás”, egy “figyelemváltás”, ami egy életen át, minden pillanatodban kell, hogy tartson.

Ahogyan nem tudsz egy életre előre lezuhanyozni, vagy egy életre előre jóllakni, ugyanúgy nem tudsz egy életre előre sem „figyelni és jelenben lenni.” Amikor azt mondod, hogy “valameddig” figyelek, hogy utána ne kelljen, az olyan, mintha azt mondanád, hogy “egy hétig diétázom, hogy utána három hétig bármit ehessek”. Hosszútávon sosem lesz eredménye.

Ráadásul miért akarod, hogy a figyelésnek, figyelemnek vége legyen vagy miért törődnél bele, hogy újra a régi módon képzeld az életed. A figyelmed az egyetlen olyan lehetőséged, ami tárgyaktól, személyektől, elvárásoktól és megfelelésektől függetlenül boldoggá tesz. A kérdés költői…

El kell fogadnod, hogy vagy folyamatosan figyelsz új módon, és akkor élvezed annak az eredményét egyre mélyebben, vagy nem figyelsz, és akkor elkerülhetetlenül csak a múltad fog újra felbukkanni, ismétlődni. Nem lehet másképpen, nincs köztes állapot.

Ahányszor hosszú időre abbahagysz figyelni, annyiszor lesz nehéz újrakezdeni, újra rávenni magad, mégis akárhányszor visszanyúlsz a múlthoz, annyiszor fogsz újra és újra az új tudásodhoz fordulni, hiszen már Te is tudod, tapasztalod, hogy csak így működve, csak így látva lehet másképpen.

Ez a tudatosság „jojó” effektusa. Megéri? 

Figyelni ugyanis könnyű, ellentétben azzal, amit gondolsz róla, hogy nehéz és fárasztó. Olyan mint egy szakma, meg tudod tanulni. Nem vesz el külön időt, minden tevékenységedben tudsz figyelni. Már napi pár perc csenddel, befelé figyeléssel (ha nem tudod hogyan kell figyelni, akkor olvasd el az első részt, ahol részletesen elmagyarázom) folyamatosan benne tudod magad tartani ebben a folyamatban, aminek eredménye egyszer csak az lesz, hogy soha többet nem feledkezel meg magadról. Egy idő után a figyelem természetessé válik, Te pedig csak élvezed minden pillanatban a pillanat könnyedségét, amely végtelen, állandó, jelenlévő, hiszen ez mind Te magad vagy.

Fogadd el ezt a folyamatot, és legyél hálás, hogy Te ennek a részese lehetsz. Nagyon sok ember ment el erről a világról – és még nagyon sokan fognak – , akiknek az életében sosem bukkant fel ez a tudás. Élvezd, ahogyan napról napra stabilabbá válsz, és fogadd el továbbra is segítségemet, tarts velem ebben a folyamatban.

Az augusztus 24-25., 31. – szeptember 1.-i “Vedd észre” Alapprogramomon itt van a helyed, ha valóban úgy szeretnél élni, ahogyan tőlem hallod. Nem kell külön időt töltened technikákkal, gyakorlatokkal, hanem azonnal felismered és megtapasztalod az igazságot. Megéled velem a jelen pillanatot, amely tovább visz az új életedbe.

Tudom, hogy sokan tapasztaljátok már figyelmetek jótékony hatását a kapcsolat@csattosilona.hu e-mail címre. Kérlek írd meg az eredményeidet a kialakult folyamatával együtt összegezve. Köszönöm szépen. 

Ha szeretnéd elolvasni az eddig megjelent Reggeli BoldogságÉbresztő üzeneteket, akkor a www.csattosilona.hu weboldalon iratkozz fel, és a holnapi levélben feltüntetett link segítségével számodra is elérhetővé válnak a korábbi levelek.

Ha pedig szeretnéd eljuttatni a reggeli hírleveleket ismerőseidnek, egyszerűen csak továbbítsd neki(k) is a www.csattosilona.hu weboldal linkjét, ahol fel tudnak iratkozni.

Szeretettel,

Csattos Ilona

Minden jog fenntartva. Az oldalon szereplő információk, fotók felhasználása, bármilyen formában való újraközlése a pontos forrás, Csattos Ilona nevével, illetve http://csattosilona.hu megjelölésével lehetséges.
Copyright 2019. Csattos Ilona, csattosilona.hu