Reggeli BoldogságÉbresztő – Félelem nélkül élni

Legutóbbi utazásom alkalmával Malajziában egy nagyon kalandos, látszólag “életveszélyes” hajóúton vettünk részt két fiatal hallgatómmal. Ahogy a nyílt vízen a viharban hatalmas hullámokon hánykolódtunk, kétszáz megrémült ember között, úgy még mélyebben élt bennem a szeretet, a félelemnélküliség, az élvezet, és az elfogadás.

Ez az élmény egy különleges tanítást hordoz magában, mellyel akkor hallgatóimnak segíteni tudtam túllépni a félelmükön, és most megosztom veled is, hiszen a félelem a Te életedben is sejtszinten jelen van. Fedezd fel Te is, hogy hogyan lehetsz jelen a múlt félelmei nélkül minden pillanatban, kiteljesedve a nyugalomban, örömben, szeretetben, egy sokkal boldogabb életet teremtve.

Ehhez elsőként fontos, hogy lásd meg, hogy neked hogyan van jelen a félelem az életedben:

  • Párkapcsolati aggodalmak, családi gondok, munkahelyi teljesítés, pénzhiány, terrorizmus, pánikfélelmek, stb. Mind-mind az életedben felbukkanó történések, melyek alapján úgy érzed, hogy a félelmek átláthatatlan hálójával kell megküzdened nap mint nap. Tudsz a félelmeidről, és küzdesz ellenük, mert úgy érzed, hogy hátráltatnak? Akkor olvass tovább, hogy meglásd, a félelmeid valójában miért nem valóságosak, és tapasztald meg a félelemnélküliséget a jelen pillanatában.
  • Vagy Te azt mondod, hogy nem szoktál félni? Ez esetben először figyeld meg, hogy nem csak a ló túloldalán lévő elfojtásról van-e szó. Miközben más érzések szintjén élsz – visszahúzódás, elfojtás, harag, erőszak, stb. -, ezek mögött van rejtőzködve a Te életedben is jelen a félelem. A legnagyobb harag, erőszak, a legnagyobb félelmekből fakad.  
  • Esetleg Te azért ragaszkodsz ahhoz a téveszméhez, hogy szükséged van a félelemre, mert azt hiszed, hogy ez motivál téged? A félelem soha nem lehet motiváció. Csak részeddé vált, megszoktad. Amikor ráébredsz a  félelem valótlanságára, akkor jössz rá, hogy csak akadályozott az életed, gyakorlatilag minden területén, miközben szíved mélyén a sikert és nyugalmat vágytad. 

Mi tehát valójában az érzés, amit félelemként tapasztalsz?

A félelem nagyon valóságos érzés, pedig csak egy ösztönös védekezés, egy pillanat alatt lejátszódó, szinte megkomponált folyamat: a történések beindítják az érzelmeket, szinte azonnal megjelennek a testi érzések, érzetek (gyomorgörcs, remegés, torokszorítás, feszültség, stb.), ebből fakadnak a gondolatok, mely gondolatok által megszületnek a tettek, cselekedetek. Mindezt így folyamatában nem érzékeled, hanem a pillanat tört részeként, egyetlen pillanatban, egyszerre tapasztalod félelemként, amelyek más irányba visznek, mint ahová igyekeztél. 

Ez a szokásos, múlt szerinti reagálásod, erre a folyamatra nem voltál eddig tudatos.

Így éltél a mindennapjaidban félelmeid kiszolgáltatottságában, vagy éppen ellenkezőleg, amikor nem vettél tudomást a félelmeidről – tagadva azt -, erőszakosan. Ez akadályozta meg, hogy észrevedd, hogy az itt és most milyen csodálatos lehetőségeket hordoz magában.

A félelmeid tehát érted vannak, azért, hogy tudd, hogy mit kell észrevenned. A félelemből nem faraghatsz tovább gondolatokat, mert azok mindig a múlt szerintiek, és itt és most a jelenre nézve nem igazak, csak ide vetíted azokat. A megoldás tehát az, hogy a gondolataid helyett a figyelmedet fókuszálod a valódi történésekre. 

Hogyan tudod ezt itt és most elkezdeni?

Mi az, amivel a levelem elején vázolt helyzetben is röpke pár perc alatt a nyugalom és a szeretet vette át az uralmat hallgatóimban is? Hogyan figyelj Te is magadra, amikor a legmélyebb félelmeid jelennek meg? 

  • Amikor érzed a testedben jelentkező már jól ismert gyomorremegést, az erős szívdobogást, feszültséget, menekülést, stb., kérdezd meg magadtól: “Valóban ez a félelem?” Nem, ez nem félelem, csak a tested produkálja a tüneteket, a tested pedig nem azonos veled.  
  • Vegyél egy nagy levegőt, lazítsd le a válladat és mondd, hogy köszönöm. “Köszönöm, hogy látom és tudom, hogy a félelmeim csupán a múltam.” Ez a hála és a szeretet, amely által sokkal könnyebb a figyelmedet Önmagadon tartani.
  • Bármilyen tevékenység közben megjelenő félelem érzésbe és a gondolataidba ne menj bele, ne azonosulj velük, csak engedd meg, hogy legyenek. Nézd meg ehelyett, hogy az éppen aktuális célod irányába milyen konkrét lépés(eke)t tudsz megtenni és azokat tedd is meg. Kezdd el. Amikor a történtekről való gondolkodás helyett a pillanatra kezdesz el figyelni, valamennyi idő alatt megjelenik benned annak élvezete, szépsége is.  

Félelem tehát nem létezik, csak a múlt hagyatéka, a jelen pillanat félelemmentes. Nincs hát misztikum abban, ha azt hallod, hogy félelem nem létezik, mert igenis lehet félelem nélkül élni. Még csak el sem kell vonulnod valahová egy kolostorba meditálni, hogy megtapasztald. 

Itt és most, a mindennapjaid forgatagában, ha a szokásos gondolataidhoz és cselekedeteidhez való ragaszkodás helyett arra figyelsz, ami a dolgod, a félelem, ami eddig hatalmában tartott, eltűnik előled. Csak türelem, idő, figyelem!

Ezt azonban nem elég csak meghallgatni, kezdd el élni a mindennapjaidban is. Te döntesz, hogy továbbra is kétségek között tartod magad, vagy elkezdesz teljességben élni azzal az Erővel, amely Te magad vagy. A megoldás itt van, Te tudsz tenni érte.

Az augusztus 24-25., 31. – szeptember 1.-i “Vedd észre” Alapprogramomon itt van a helyed, ha valóban úgy szeretnél élni, ahogyan tőlem hallod. Nem kell külön időt töltened technikákkal, gyakorlatokkal, hanem azonnal felismered és megtapasztalod az igazságot. Megéled velem a jelen pillanatot, amely tovább visz az új életedbe.

Tapasztaltad már a tudatosság hatására, hogy milyen félelem nélkül élni? Szeretettel kérem a visszajelzésedet, mindenképpen írj nekem a kapcsolat@csattosilona.hu e-mail címre! Köszönöm szépen.

Ha szeretnéd elolvasni az eddig megjelent Reggeli BoldogságÉbresztő üzeneteket, akkor a www.csattosilona.hu weboldalon iratkozz fel, hogy a következő reggeli levélben feltüntetett link segítségével számodra is elérhetővé váljanak a korábbi levelek.

Ha pedig szeretnéd eljuttatni a reggeli hírleveleket ismerőseidnek, egyszerűen csak továbbítsd neki(k) a www.csattosilona.hu weboldal linkjét, ahol ők is fel tudnak iratkozni. Ezzel máris csatlakoznak a Reggeli BoldogságÉbresztőhöz, és a levélben feltüntetett link segítségével számukra is elérhetővé válnak a korábbi levelek.

Szeretettel,

Csattos Ilona

Minden jog fenntartva. Az oldalon szereplő információk, fotók felhasználása, bármilyen formában való újraközlése a pontos forrás, Csattos Ilona nevével illetve http://csattosilona.hu megjelölésével lehetséges.
Copyright 2019. Csattos Ilona, csattosilona.hu