Reggeli BoldogságÉbresztő – Mi a valódi gondoskodás?

Minden ember a saját érzelmeivel határozza meg Önmagának, hogy neki mi a jó, az alapján, ahogyan gyermekként tapasztalta a szülői gondoskodást.

Te hogyan élted meg gyermekként a szüleid feléd irányuló törődését?

Az a gyerek voltál, aki rosszul érezted magadat attól, hogy a szüleid egyfolytában veled törődtek? Ezért aztán mindent úgy kellett csinálnod, ahogyan megmondták, nem volt időd és lehetőséged arra, hogy a figyelmedet magadra és a saját elképzeléseidre irányítsd. Nem tudtad megtanulni, hogy hogyan kell egyedül kitalálnod azt, amit szeretnél, és hogyan kell önállóan elvégezni a dolgodat. De eljutottál egyáltalán odáig, hogy ezt felfedezted magadban? 

Vagy téged a “ló túloldalán” túl lazára engedtek? Valamennyi információ, instrukció, iránymutatás szükséges lett volna ahhoz, hogy megtanuld a világot, de úgy érezted, hogy nem kaptál és magadra maradtál. 

Mindenki tartozik valahová…

Az, ahogyan gyermekként megélted a szüleid feléd irányuló figyelmét, törődését, ahogyan akkor kialakítottad arról a véleményedet, az határozza meg, hogy most mennyire vagy képes felvállalni Önmagadat. 

Ebből a körforgásból csak a tudatossággal tudsz kiszállni, és attól függően, hogy a törődés melyik formáját találtad eredményesebbnek, két irány áll előtted:

  • Te is összekevered a törődést, a gondoskodást azzal, hogy mindenáron elérd, hogy úgy legyen, ahogyan Te szeretnéd? Akkor vedd észre, amikor szokás szerint, a te elképzelésed alapján akarod kiadni az utasítást. Helyette kérdésekkel, figyelemmel ismerd meg a másik álláspontját is. Őszintén kommunikáljátok át a közös helyzeteket, de továbbra is adj alternatívákat. Ne ess át a ló túloldalára, tudatosítsd magaddal, hogy a véleményedre, az iránymutatásodra továbbra is szükség van.
  • Ha még ma is úgy érzed, hogy képtelen vagy önálló döntésekre, akkor fogadd el, hogy időre van szükséged ahhoz, hogy amit akkor elmulasztottál, azt most megtanuld. Idő kell ahhoz, hogy megteremtsd saját önállóságodat, felfedezd saját képességeidet, valamint megvalósítsd a saját stílusodban és a saját ütemedben a saját elképzeléseidet. A szülői viselkedés elutasítása helyett fogalmazd meg magadban, hogy Te hogyan szeretnéd. Majd tarts ki ebben. A kifogások helyett a megvalósításon legyen a figyelmed, mert te is magadnak teremted az életedet. 

Az arany középutat csak a tudatossággal, az őszinte odafigyeléssel tudod megtapasztalni.

Az igazi gondoskodásban csak a szeretet jelenik meg, megfelelni akarások és elvárások nélkül. A valódi gondoskodás az elfogadásról szól, arról, hogy mindenki olyan, amilyen. 

Az augusztus 24-25., 31. – szeptember 1.-i “Vedd észre” Alapprogramomon itt van a helyed, ha valóban úgy szeretnél élni, ahogyan tőlem hallod. Nem kell külön időt töltened technikákkal, gyakorlatokkal, hanem azonnal felismered és megtapasztalod az igazságot. Megéled velem a jelen pillanatot, amely tovább visz az új életedbe.

Írd meg nekem, hogy milyen tapasztalataid vannak a törődés, gondoskodás témában. Ha most olvastad a levelemet kezdőként, miben volt más így a napod? Sikerült-e valamit másképpen kommunikálnod, mint máskor. Szeretettel kérem a visszajelzésedet a kapcsolat@csattosilona.hu e-mail címre. Köszönöm szépen.

Ha szeretnéd elolvasni az eddig megjelent Reggeli BoldogságÉbresztő üzeneteket, akkor a www.csattosilona.hu weboldalon iratkozz fel, hogy a következő reggeli levélben feltüntetett link segítségével számodra is elérhetővé váljanak a korábbi levelek.

Ha pedig szeretnéd eljuttatni a reggeli hírleveleket ismerőseidnek, egyszerűen csak továbbítsd neki(k) a www.csattosilona.hu weboldal linkjét, ahol ők is fel tudnak iratkozni. Ezzel máris csatlakoznak a Reggeli BoldogságÉbresztőhöz, és a levélben feltüntetett link segítségével számukra is elérhetővé válnak a korábbi levelek.

Szeretettel,

Csattos Ilona

Minden jog fenntartva. Az oldalon szereplő információk, fotók felhasználása, bármilyen formában való újraközlése a pontos forrás, Csattos Ilona nevével, illetve http://csattosilona.hu megjelölésével lehetséges.
Copyright 2019. Csattos Ilona, csattosilona.hu