Halld meg a jelen szavát, hogy legyen jövője a gyermekednek

Az iskola kezdete újabb lehetőséget teremt arra, hogy az ellenséges, erőszakos, agresszív felnőtt világ helyett – melyből a gyermekek tudatosan vagy tudattalanul folyamatosan menekülnek – egy elfogadó, a képességeiknek teret adó, szeretetteljes közeget teremtsünk. Vágyakozás és másokra várakozás helyett mindezt itt és most a jelenben tegyük. 

Halld meg a jelen szavát, hogy legyen jövője a gyermekednek

Villanásnyi gyorsasággal repült el a nyár gyönyörű, felszabadult élvezettel teli időszaka. A mai nappal “hivatalosan” is vége a nyári szünetnek, hiszen becsöngettek megannyi, különböző korú gyermeknek, akik újabb tanítási napokon keresztül fedezhetik fel és mutathatják meg képességeiket.

Ebben a pár napban a fókusz feléjük irányul, de vajon valóban azt a figyelmet kapják meg, ami támogatja őket a kibontakozásukban? Észrevesszük, hogy miközben figyelünk rájuk, a felszabadultságot vagy a félelmeket adjuk – e át nekik a tudás örökségéből? Egy szebb jövőt szeretnénk nekik, de a jelen életünkkel tényleg teret adunk neki?

A fizikai segítségen – az előkészületeken és útrabocsátáson – túl erről is kell szólnia ezeknek a napoknak. Az iskola kezdete újabb lehetőséget teremt arra, hogy az ellenséges, erőszakos, agresszív felnőtt világ helyett – melyből a gyermekek tudatosan vagy tudattalanul folyamatosan menekülnek – egy elfogadó, a képességeiknek teret adó, szeretetteljes közeget teremtsünk. Vágyakozás és másokra várakozás helyett mindezt itt és most a jelenben tegyük. 

Neked, – felnőttként, szülőként, nagyszülőként, tanárként – óriási, szeretettel és felelősséggel teli szereped van abban, hogy a körülötted lévő gyermekek milyen érzelmekkel élik meg az iskolában töltött mindennapokat, és ezen keresztül hogyan alakítják a saját jövőjüket.

Mivel gyermekként még tudatosan látják a világot, életük eme korai szakaszában sokkal könnyebb még újra felfedezni a rejtett valóságot. Csupán rá kell mutatnod, hogy ha magukra figyelnek, a jelen szépségére minden pillanatban könnyedén rá tudnak hangolódni, így hatékonyan, élvezettel tudják a legtöbbet kihozni Önmagukból. 

Ahhoz azonban, hogy ezt meg tudd tenni, neked kell először saját magadat látni. A saját életedben is fel kell ismerned, hogy te magad teremted az életedet, világodat azzal, ahogyan érzelmeid irányítanak. Soha nem késő ráébredned arra, hogy egész életed során soha nem követtél el hibát, mert mindig a legjobbat akartad, s akarod magadnak és másoknak, így gyermekeidnek is. Minden, ami történik veled, a fejlődésedet szolgálja, felismerése annak, hogy a boldogságra nem vágyni kell, hanem a múlt tagadása helyett a jelenre fókuszálva élvezni minden pillanatát az életednek.

Ez az, amit örökségül adhatsz a fiatal generációnak a régi szokások helyett. A te dolgod, hogy nyisd ki magadat ennek a felfedezésnek, s mutasd meg a jelen pillanatát élvezve, hogy olyan életet teremthetnek maguknak, amelyben az alapvető emberi szeretet, béke és biztonság, egymás felé fordulás és elfogadás szellemében, egészségesen, kiteljesedhetnek a valódi világban.

Csupán a jelen szavát kell meghallanod, hogy szerethető jövője legyen a gyermekeknek. 

Várlak szeretettel előadásaimon. 

Szeretettel,

Csattos Ilona

Minden jog fenntartva. Az oldalon szereplő információk, fotók felhasználása, bármilyen formában való újraközlése a pontos forrás, Csattos Ilona nevével, illetve https://csattosilona.hu megjelölésével lehetséges.
Copyright 2019. Csattos Ilona, csattosilona.hu

Tarts velem!

Iratkozz fel hírlevelemre, és segítek, hogy megtaláld a tudatossághoz vezető utat!